Servitör, lärling
Hotell, livsmedel, restaurang och turism
Lärling, 1450 poäng
Servitör
Arbetsuppgifter
Som servitör arbetar du på exempelvis restaurang, hotell eller konferensanläggningar med att ta emot beställningar och servera mat och dryck till gästerna. I arbetet ingår även att duka fram på borden, ge råd till gästerna kring maten på menyn, information om ingredienser och hur maten tillagas, vilken dryck som passar till och se till att de får en trevlig upplevelse. Att ge bra service är mycket viktigt. Du tar också fram notan när gästerna är klara, tar betalt och dukar undan. På vissa arbetsplatser kan du arbeta dagtid, men oftast är det kvälls- och helgarbete.
Förmågor
Du behöver vara serviceinriktad och stresstålig eftersom det är viktigt att alltid kunna ge restaurangernas gäster ett bra bemötande och god service, även när det är mycket att göra och du har flera gäster samtidigt. Det är också viktigt att du kan samarbeta med dina kollegor och har ett konstnärligt öga då du ofta ansvarar för uppdukning av bord och att miljön är trevlig och inbjudande för gästerna.
Framtidsutsikter på arbetsmarknaden
Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för servitör. Länk: Servitör
Praktik
I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.
Praktisk information om utbildningen
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:
- att du får instruktioner och uppgifter via skolans digitala lärplattform
- att kontakten med din lärare sker i huvudsak via den digitala lärplattformen eller via mejl
- att slutprovet görs på plats på skolan
Dator och god datorvana krävs. Kostnad för kurslitteratur kan tillkomma.
Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?
Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.
Förkunskapskrav
Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper
Ämnes-/kursplan
RLXABR
Anmälningskod
RLXABR-LÄ
Skolform
Gymnasial utbildning
Jämför skolor
Kurser (14 st)
- Drycker och ansvarsfull alkoholservering (DRYDRC0)
- Drycker (DRYDRY0)
- Hygien (HYGHYG0)
- Orienteringskurs, kursintroduktion (KGYORI11c)
- Livsmedels- och näringskunskap 1 (LIVLIV01)
- Mat och dryck i kombination (MACMAT0)
- Matlagning 1 (MALMAL01)
- Branschkunskap inom restaurang och livsmedel (MÅTBRC0)
- Arrangemang (SERARR0)
- Matsalshantverk (SERMAF0)
- Servering 1 (SERSER01)
- Servering 2 (SERSER02)
- Service och bemötande 1 (SEVSEV01)
- Service och bemötande 2 (SEVSEV02)