Frisöraspirant
Hantverks- bygg och verkstadsteknik
Klassrum, dag, 1500 poäng
Frisöraspirant
Arbetsuppgifter
Som frisör har du kunskap och färdighet i olika tekniker och metoder inom klippning, kemiska behandlingar och hårvård. Exempel på arbetsuppgifter är att klippa, tvätta, föna, färga, tona och permanenta hår. Du kan också arbeta med hårförlängningar, hårstyling som brud- och festuppsättningar eller styling vid modevisningar. Du kan öppna egen salong, hyra en stol i en salong, frilansa eller arbeta som anställd. Arbetar du i salong tar du emot bokade eller drop-in besök för olika behandlingar, arbetar med försäljning och rådgivning av produkter och deras användningssätt till kunder samt med att lära ut hur kunden kan styla sitt eget hår. Du hjälper också till att hålla salongen ren och fin.
Arbetstider är ofta dagtider men ibland kan du även jobba kvällar och helger beroende på arbetsplats. För att du ska kunna ge rätt behandling behöver du ha kunskap om hårets och hudens egenskaper, kvalité och kondition och hur det reagerar på olika behandlingar. Det är viktigt att du håller dig uppdaterad om nya trender, mode samt nya produkter och tekniker.
Förmågor
För att arbeta som frisör är det bra om du är kreativ, serviceinriktad, ha sinne för färg och form samt gilla att arbeta med människor. Yrket är varierande på så sätt att du möter olika personer med olika behov och önskemål varje dag. Eftersom frisöryrket kan vara påfrestande för nacke, axlar, rygg och ben är det viktigt med god fysik och att röra på dig mycket för att undvika belastningsskador.
Framtidsutsikter på arbetsmarknaden
Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för barberare och frisör. Länk: Barberare och Frisör
Praktik
I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.
Praktisk information om utbildningen
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:
- att du får instruktioner och uppgifter via skolans digitala lärplattform
- att kontakten med din lärare sker i huvudsak via den digitala lärplattformen eller via mejl
- att slutprovet görs på plats på skolan
Dator och god datorvana krävs. Kostnad för material och kurslitteratur kan tillkomma.
Efter utbildningen följer färdigutbildning som du ansöker till att få göra på ett frisörföretag innan du kan avlägga det slutliga gesällprovet och bli behörig frisör. Efter ytterligare några års yrkesutövning och mästarutbildning kan du få Mästarbrev.
Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?
Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.
Förkunskapskrav
Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.
Ämnes-/kursplan
HVXAAN (Länk till extern sida.)
Anmälningskod
HVXAAN-KD
Skolform
Gymnasial utbildning
Jämför skolor
Antal Kursstarter: 13