Hoppa till innehåll

Elektroniktekniker påbyggnad, lärling

El och Energi

Lärling, 650 poäng

Elektroniktekniker påbyggnad

Arbetsuppgifter

Elektroteknik är ett teknikområde som fokuserar på el och elektronik, från mikroskopiska datorkomponenter till stora kraftnät. Som elektroniktekniker kan du arbeta inom områden som till exempel telekommunikation, datorindustri och bilindustri. Arbetsuppgifter och arbetstider skiljer sig beroende på var du arbetar.
I utbildningen får du lära dig om produktionsprocessens olika steg vid tillverkning av elektronikprodukter, från beredning och montering fram till utprovning och leveranskontroll. Du lär dig också grundläggande kunskaper om metoder, teknik och utrustning som används inom datorstyrd industriell produktion som ger dig förmåga att montera, kontrollmäta och prova elektronikutrustning, samt olika metoder och verktyg inom industriell produktion. Vidare lär du dig programmering och hantering av maskiner för elektronikproduktion och komponenthantering.

Förmågor

Förmågor som kan vara bra att ha som elektroniktekniker är att ha problemlösningsförmåga och starkt säkerhetsfokus då det kräver att du är noggrann. Det är också bra att vara serviceinriktad eftersom att kundkontakt ingår i jobbet.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Elektronikreparatörer och servicetekniker. Länk: Elektronikreparatör och Servicetekniker

Praktik

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.  

När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Praktisk information om utbildningen

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:

Dator och god datorvana krävs. Kostnad för arbetskläder och kurslitteratur kan tillkomma. Du kan även behöva uppvisa ett intyg från belastningsregistret som du ansöker om via Polismyndigheten. www.polisen.se

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Förkunskapskrav

Godkända betyg i Elektroniktekniker bas 600p.

Ämnes-/kursplan

EEXBCR

Anmälningskod

EEXBCR-LÄ

Skolform

Gymnasial utbildning

Jämför skolor

Jämför skolor

Kurser (7 st)

1 Kursstart

 1. Kursstart 5054974

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum
  Antagningsbesked
  Studietakt

  Kursen förekommer på följande platser

  Beskrivning

  Kostnader           Litteratur, kläder
  Schema              Heltid, lektioner 2-3 dagar/vecka. Självstudier resterande dagar. APL heltid.
                         
  Övrigt                  Obligatoriska lektioner på plats och APL heltid
                             
  Studieuppehåll   Nej
  Kontaktuppgifter:
  Adress                  Fryksdalsbacken 26
  Postnr +Ort          123 43 Farsta
  Telefon nr.            072-383 25 38
  E-post                   vuxregionost@ya.se