Hoppa till innehåll

Kock i kombination med GRNSVA

Hotell, livsmedel, restaurang och turism

Klassrum, dag, 2100 poäng

Kock kombination GRNSVA, klassrum

Arbetsuppgifter

Som kock arbetar du med att planera, förbereda och tillaga maträtter samt presentera maten på ett tilltalande sätt. Att skapa menyer och göra inköp kan också ingå i arbetsuppgifterna. Som kock behöver du ha god kunskap om hygien på arbetsplatsen och i hanteringen av livsmedel. Du behöver också veta mycket om olika ingredienser och allergier. Exempel på arbetsplatser kan vara restauranger, hotell, skolkök, storkök, matbutiker, personalmatsalar, provkök eller inom livsmedelsindustrin. I restauranger lagar du maträtter efter gästernas beställningar. I storkök, skolkök och personalmatsalar brukar ett fåtal maträtter lagas i större mängder. I ett kök kan det vara varmt och hög ljudnivå. Arbetstempot kan vara högt under vissa delar av ditt arbetspass och tunga lyft förekommer i arbetet. Beroende på arbetsplats så kan arbetstiderna variera mellan dagtid, kvällstid och helger.

Förmågor

I arbetet kan det i perioder vara mycket att göra och därför är det bra om du är stresstålig och kan arbeta under tidspress. Det är också viktigt att du kan planera ditt arbete, arbeta med flera saker samtidigt, kunna samarbeta med andra i köket och vara kreativ för att kunna kombinera olika smaker och presentera maten på ett tilltalande sätt.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Kock.
Länk: Kock  

Praktik

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Praktisk information om utbildningen

Utbildningens upplägg är att yrkesutbildningen och svenska som andraspråk grundläggande kombineras. Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid i klassrum och du behöver vara beredd på att lägga ned tid på dina studier. Dator och god datorvana krävs. Kostnad för kurslitteratur kan tillkomma.

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Förkunskapskrav

Godkänt betyg i SFI kurs D eller motsvarande kunskaper.

Den som har ett betyg i någon delkurs i grundläggande svenska kan inte söka en kombinationsutbildning med grundläggande svenska.

 

Ämnes-/kursplan

RLXBAR

Anmälningskod

RLXBAR-KD

Skolform

Gymnasial utbildning

Jämför skolor

Jämför skolor

Kurser (16 st)

  • Svenska som andraspråk, grundläggande delkurs 2 (GRNSVAB)
  • Svenska som andraspråk, grundläggande delkurs 3 (GRNSVAC)
  • Svenska som andraspråk, grundläggande delkurs 4 (GRNSVAD)
  • Hygien (HYGHYG0)
  • Orienteringskurs studie- och yrkesval (KGYORI11AKU)
  • Orienteringskurs kursintroduktion (KGYORI11CKU)
  • Livsmedels- och näringskunskap 1 (LIVLIV01)
  • Mat och dryck i kombination (MACMAT0)
  • Matlagning 1 (MALMAL01)
  • Matlagning 2 (MALMAL02)
  • Matlagning 3 (MALMAL03)
  • Matlagning 4 (MALMAL04)
  • Specialkoster (MALSPE0)
  • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel (MÅTBRC0)
  • Servering 1 (SERSER01)
  • Service och bemötande 1 (SEVSEV01)

2 Kursstarter

  1. Kursstart 4929668

    Kursstart
    Ansökan stänger
    Kurslängd
    Skola
    Astar AB
    Slutdatum
    Studietakt

    Kursen förekommer på följande platser

    Beskrivning

    Kostnader:          Kostnader för kurslitteratur tillkommer.

    Schema:             Kursen kommer att hållas 5 dagar per veckan mellan kl. 8:30-15:30 i våra lokaler på Terminalvägen 12B, Solna. Under utbildningen kommer du att göra praktik på en arbetsplats/APL. Detta gör du under cirka 30-40 veckor av utbildningen.

    Studieuppehåll mellan 20250718- 20250825. Möjlighet till studier under uppehållet finns.

    Kontaktuppgifter:
    Adress:                 Terminalvägen 12B.
    Postnr + Ort:        171 73 Solna
    Telefon nr:            010-434 40 15
    E-post:                  admin.stockholm@astar.se

  2. Kursstart 4929681

    Kursstart
    Ansökan stänger
    Kurslängd
    Skola
    Astar AB
    Slutdatum
    Studietakt

    Kursen förekommer på följande platser

    Beskrivning

    Kostnader:          Kostnader för kurslitteratur tillkommer.

    Schema:             Kursen kommer att hållas 5 dagar per veckan mellan kl. 8:30-15:30 i våra lokaler på Terminalvägen 12B, Solna. Under utbildningen kommer du att göra praktik på en arbetsplats/APL. Detta gör du under cirka 30-40 veckor av utbildningen.

    Studieuppehåll mellan 20250718- 20250825 och mellan 20260703 och 20260810. Möjlighet till studier under uppehållen finns.

    Kontaktuppgifter:
    Adress:                 Terminalvägen 12B.
    Postnr + Ort:        171 73 Solna
    Telefon nr:            010-434 40 15
    E-post:                  admin.stockholm@astar.se